Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Víz világnapja az óvodában

2018. március 07. - Borsós Zsófia

sea-water-1666319_640.jpg

 

Március 22. a víz világnapja, érdemes az óvodában is megemlékezni erről a zöld jeles napról, ebben segít az alábbi cikk:

 

Ismerkedés az év halával

Korábbi cikkünkben bemutattuk a 2018-as év kiemelt élelőnyeit, melyek közül márciusban a baliné lehet a főszerep:

 

 Videó forrása: Szombathelyi Televízió

 

Nézzünk róla videót, képeket vagy formázzuk meg.

 

 

Tó készítése papírból

img_4033.JPG

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

A kisebb gyerekek az előre elkészített hullámokból, hínárokból és kövekből építhetik meg a saját tavukat, a nagyobban a vágást is gyakorolhatják a művelettel. Használjunk a víz megformálásához minél több különböző árnyalatú kék papírt és rajzeszközt. Figyeljük meg a tóba elhelyezett halak testfelépítését, jellegzetességeit is.

 

Víztiszítás

Egy zománcozott lavór vagy műanyag edény segítségével a víz szennyezését és tisztítását is bemutathatjuk a gyerekeknek. Sok érdekes tapasztalatot szerezhetnek a vízzel és a szennyezőanyagokkal kapcsolatban.

kep1_8_2.png

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

  1. Egy zománcozott lavórt helyezünk a földre, ez a mi tavunk. Az edényben lévő víz koszos. Közösen megnézzük, hogy mi került a vízbe, találunk benne gyümölcshéjat, papírt, csipszes zacskót, stb. (Az olajszennyezést is bemutathatjuk étolaj segítségével.) Megbeszélhetjük, hogy melyik bomlik le, olvad el könnyen, mi az, ami sokáig marad meg.
  2. A gyerekek feladata, hogy csipeszekkel és szűrőkkel megtisztítsák a vizet.
  3. A nagyobb hulladékok eltávolítása után megállapíthatjuk, hogy még mindig koszos a víz. A foglalkozást vezető pillepalackból készített tölcsérben kéztörlő és kávéfilter segítségével szűri meg a vizet. A filter felfogja a szennyeződés további, kisebb részeit.
  4. Beszélgethetünk vizeink védelméről, a szennyezett vízben élő állatok helyzetéről és a kirándulás szabályairól.

 

Faliújság készítése

Miután feldolgoztuk a víz témáját, készíthetünk a közös élmények által inspirált rajzokból, festményekből illetve újságkivágásokból egy faliújságot, hogy a szülők is értesüljenek a jeles nap üzenetéről. 1-1 figyelemfelkeltő képpel vagy adattal az ő érdeklődésüket is felkelthetjük a téma iránt.  

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7213723270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása