Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Alkossunk papírból!

2018. március 07. - Borsós Zsófia

Március 1. az újrapapír napja, a zöld jeles nap célja, hogy felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára, valamint az újrapapír energiatakarékos és környezetbarát voltára.

A jeles nap jó lehetőséget kínál, hogy márciusban kipróbáljuk a gyerekekkel a papírmerítést, vagy a hétköznapok során feleslegessé váló papír csomagolásokból készítsünk díszeket, játékokat. 

Következzen öt papíros alkotás:

 

1. Nyaklánc reklámújságból

img_5590.JPG

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

 

A körülbelül A4-es méretű színes reklámújságokat tekerjük fel szorosan egy hurkapálcára, majd a végén ragasztóval rögzítsük. Miután megszáradt a ragasztó húzzuk le a szorosan a pálcára tekert csövet és ollóval vágjunk belőle kisebb-nagyobb gyöngyöket. A gyöngyöt kalapgumira vagy fonalra fűzhetjük fel.

 

2. Koszorú WC-papír gurigából

img_4022.JPG

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

 

A WC-gurigából készített koszorúalap ötletét a Kifli és levendula blog cikke adta. Az elkészítéséhez nincs szükség hozzá másra csak gurigákra és széles ragasztószalagra:

Kifli és levendula: Koszorúalap semmiből 

A díszítéshez krepp papírt és naptárakból, maradék csomagolópapírokból származó színes képeket használtunk, a tavasz és a víz világnapja hangulatában.

 

3. Házikó gyufásdobozból

img_4029.JPGimg_4031.JPG

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

 

A papírral bevont dobozból könnyen varázsolhatunk házikót, melynek a berendezését is megjeleníthetjük a skatulya belsejében.

 

4. Tulipán skatulyából

img_4024.JPG

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

 

A tavasz közeledtével a növények növekedését, a tulipán fejlődését is bemutathatjuk a gyufásdobozok segítségével. A gyökérzetet a papírral bevont külső részre rajzolhatjuk meg, a skatulya fiókjára pedig a virág kerülhet. 

 

5. Papírmerítés

Kép forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

 

Hozzávalók: használt papírok (legjobb a papír tojástartó, mert könnyen szétázik), víz, 2 db lavór, turmixgép vagy botmixer, merítőkeret (szúnyoghálóból vágjunk le a kívánt papírméretnél kétszer nagyobb darabot, hajtsuk félbe, és körben tűzzük össze tűzőgéppel), műanyag terítő, nedvszívó rongy, mosogatórongy, sodrófa

A papírokat tépjük kis darabokra, és egy lavórban engedjünk rájuk annyi vizet, hogy ellepje őket, majd egy éjszakán át áztassuk. A munkaasztalt terítsük le a nylonterítővel, tegyük rá a nedvszívó rongyot, és a mosogatórongyot. A felázott papírból 2-3 marékkal tegyünk a turmixgépbe, öntsünk rá bőven vizet, és turmixoljuk össze. Az így kapott papírpépet öntsük egy lavórba, és a merítőkeretet merítsük bele úgy, hogy a pép egyenletes eloszlásban legyen rajta. Ezek után csöpögtessük le, és döntsük a mosogatórongyra úgy, hogy a keret maradjon fölül. A nyújtófával erőteljesen hengereljük végig az asztal szélétől a közepe felé haladva, hogy kipréselődjön a felesleges víz. Szedjük le a keretet, a papírt pedig a mosogatóronggyal együtt teregessük ki egy-két napra száradni (száradás után könnyen leszedhető az anyagról). Lehetőség van a papír díszítésére is, sodrófázás után tehetünk rá szalvétát (csak a legfelső, mintás rétegét), vagy magokat, préselt leveleket, melyeket úgy tudjuk rögzíteni, hogy újra rátesszük a keretet, és a sodrófával végighengereljük, majd a fentiek szerint szárítjuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr5713721976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása