Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

A vizes élőhelyek világnapja

2018. február 07. - Borsós Zsófia

Február 2. a vizes élőhelyek világnapja, mivel 1971. február 2-án Ramsar városban fogadták el az Ramsari Egyezményt, mely célja a biológiai sokféleség és a vizes élőhelyek megőrzése volt. 

nobody-3052389_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásában megvalósuló SH/4/8 projekt keretében 2012 és 2016-között adatokat gyűjtött a hazai vizes és erdei Natura 2000 élőhelyekről, valamint a Szent István Egyetem bevonásával elkészítették az alábbi ismeretterjesztő filmet, mely az óvodapedagógusok számára is sok érdekes információval szolgál a vizes élőhelyekkel kapcsolatban:

A videó forrása: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

 

Szintén a Svájci-Magyar Együttműködési Program segítségével készült el az alábbi kézikönyv, mely ingyenesen letölthető az alábbi linkről az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) jóvoltából:

http://ofi.hu/sites/default/files/attachments/natura2000_1-82_ddt_ovoda.pdf

 natura.png

A kiadvány tartalma: 

- A Natura 2000 területek bemutatása

- Néhány kiemelkedő jelentőségű jelölő faj bemutatása, képes illusztrációkkal

- Ajánlások terepi és teremben tartott foglalkozásokhoz

- Játékok, módszerek például: halászjáték, öröm bánat térképezés, zsákbanyúl, land art

- Oktatóközpontok, tanösvények bemutatása

- Ajánlott irodalom

"Az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 egy olyan összefüggő európai ökológiai hálózat, amely a közösségi jelentőségű természetes élőhelytípusok, vadon élő állat- és növényfajok védelmén keresztül biztosítja a biológiai sokféleség megóvását és hozzájárul kedvező természetvédelmi helyzetük fenntartásához, illetve helyreállításához. A Natura 2000 hálózattal kapcsolatosan a Természetvédelmi Szakállamtitkárság a Magyar Madártani Egyesülettel közös honlapot üzemeltet."

Forrás és bővebb információ: http://www.natura.2000.hu/hu

 

Galéria a korábbi években a Zöldítőn bemutatott vizes játék és alkotás ötletekből:

A bejegyzés trackback címe:

http://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr8013622642

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.