Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Újévi fogadalmak helyett szemléletváltás - Zöldülő Óvodák

2018. január 10. - Borsós Zsófia

A környezet és a természet védelme elengedhetetlen, amennyiben a Föld bolygón kívánunk élni a jövőben. A tiszta levegőre, vízre, a természet nyújtotta táplálékokra szükségünk van, annak ellenére, hogy számos tevékenységünkkel pusztítjuk a Földet. 

A fenntarthatóság kérdése jó ideje foglalkoztatja az emberiséget. A fenntartható fejlődés fogalma az ENSZ Környezeti és Fejlesztési Bizottságának (Brundtland Bizottság) 1987-ben előterjesztett, „Közös Jövőnk” című jelentésében vált közismertté. E szerint: „a fenntartható fejlődés olyan fejlődés, amely kielégíti a jelen generációk szükségleteit anélkül, hogy veszélyeztetné a jövő generációk hasonló szükségleteinek kielégítését”.

A fenntarthatóság komplex fogalom, környezeti, társadalmi és gazdasági tényezőket is magában foglal, ennek ellenére elérése érdekében sok kisebb-nagyobb lépést tehetünk a hétköznapokban.

Az alábbi poszter bemutatja, hogy mely területeken tehetünk környezetünkért és ezáltal a saját egészségünkért is:

 

gondolkozz.jpg

Poszter forrása: ÖKO-Pack Kft.

A 2018-as év lehetőséget teremt arra, hogy újévi fogadalmak helyett olyan változtatásokat alapozzunk meg otthonunkban a fenti ötletek mentén, melyek hosszútávon éreztetik hatásukat.

 

Emellett az óvodát is zöldíthetjük:

 kindergarten-421623_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay

 

1. Ha még nem nyerte el az óvoda a Zöld Óvoda címet, akkor az áprilisi beadás lehetőséget kínál a cím megszerzésére.

Azok az intézmények pedig, akik már birtokosai a megtisztelő Zöld Óvoda címnek, egy környezetvédelmi témájú képzés elvégzésével, vagy a témához kapcsolódó műhelymunkán való részvétellel bővíthetik ismereteiket.

A Zöld-Híd Alapítvány a 2018 áprilisi beadás előtt szeretne egy olyan szakmai tanácskozást szervezni, ahol a címes óvodák és a leendő pályázók közösen gondolkodnak a környezeti nevelésről. Erről a Zöldítő blog mellett a Zöld Óvoda - Dél-Dunántúli Régió facebook csoportban lehet majd tájékozódni.

 

2. A korábbi évhez képest egy újabb zöld jeles nap megünneplésére is lehetőséget kínál az új év:

Az újrapapír napja

Hulladékcsökkentési hét

Madármegfigyelési világnap

A biológiai sokféleség napja

 

3. A rendszeres óvodai programok (adventi készülődés, húsvétvárás, gyereknap családi nap) során is szervezhetünk környezetvédelmi,  hagyományőrző játékokat, illetve az alkotás során használhatunk újrahasznosított és természetes alapanyagokat.

 christmas-3013762_960_720.jpg

Kép forrása: Pixabay 

 

4. Az új játékok, berendezési tárgyak kiválasztásakor is ügyelhetünk a tartósságra, és előnyben részesíthetjük a természetes alapanyagú tárgyakat, környezetvédelmi témájú dekorációt, játékokat. 

  

5. A szülők számára zöld faliújság kialakításával közvetíthetjük a fenntartható, környezetvédelmi szemléletet. Érdemes tippeket (pl.: víztakarékosság, energiatakarékosság), figyelemfelkeltő képeket elhelyezni.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr2513534433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása