Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Adventi készülődés a Nagypalli Német Nemzetiségi Óvoda és Konyhában

2017. december 06. - Borsós Zsófia

Kigyúltak az ünnepi fények, szívünket, lelkünket melegség járja át, javában érezhető a levegőben a forralt bor, a fahéj, a mézeskalács és a fenyő illata. Megnyíltak az adventi vásárok, egyúttal beindult az ünnepi hajsza és már mindenki visszaszámol karácsonyig.

Az ünnepek egyre közelednek. Így az advent beköszöntével izgalmas időszak kezdődik minden évben nálunk. November utolsó hetétől a közelgő karácsonyra hangolódunk, óvodánk mindennapi életét az adventi készülődés, ünnepvárás hatja át.

20141208_101837.jpg

 

Nagypallon immár több éves hagyomány november utolsó vasárnapján a „Kézműves Karácsonyi Vásár és Játszóház” keretében a „Készüljünk együtt legszebb ünnepünkre”!  A rendezvény fő szervezője a Régi Mesterségeket Felelevenítő Egyesület”. Az érdeklődők különböző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt (mézeskalács sütés, csuhé-és szalma, illetve más egyéb karácsonyi díszek készítése stb.).

A Nagypalli Kézműves Műhelyben készült termékek is megvásárolhatók itt. A megnyitó műsort a helyi iskolások és óvodások adják elő éves váltásban. A Polgármesteri Hivatal dolgozói és az Önkormányzat Képviselőtestületének női tagjai a karácsonyi manók, akik forró teával, punccsal, forralt borral, süteménnyel, hagymás zsíros kenyérrel és sütőtökkel kínálnak minden résztvevőt.

A hangulatos délutáni program a Mikulás érkezésével zárul, aki édességgel lepi meg a résztvevő gyermekeket.

 

Az advent a karácsonyt megelőző négy hét időszaka, az elcsendesedés, elmélkedés, a várakozás, a lelki felkészülés ideje. Ez idő alatt folyamatosan díszítjük óvodánkat a karácsonyi hangulathoz illően, asztali, ajtó-és ablakdíszekkel. Advent időszakában mindennap barkácsolnak óvodásaink. Készülnek mikulás csizmák, mécsesek, képeslapok, karácsonyfadíszek. Időjárás- és adventi Naptárt is készítünk. A 24 kis adventi zsákocskánkat megtöltjük édességgel és karácsonyig mindennap más gyermek jelét húzzuk ki, akik nagy örömmel, ujjongva fogadják a meglepetéseket. A „meglepik” kihúzását minden alkalommal adventi gyertyagyújtás és minden-napra szóló adventi történet felolvasása előzi meg.

December hónapban is folyamatosan figyelemmel kísérjük az időjárás változásait, melyet naponta jelölünk időjárás naptárunkon. Németül és magyarul is elmondjuk milyen nap és időjárás van aznap, és előző nap milyen volt.

Advent első vasárnapjára elkészítjük Betlehemünket és a nagy adventi koszorúnkat az óvoda teraszára.

Majd…., Pécsre utazunk, megnézzük a Széchenyi tér és az Árkád Bevásárlóközpont adventi dekorációját. Egy boltos nénitől rendszeresen ajándékot kapunk.

Adventi koszorút a csoportban is elhelyezünk 1 rózsaszínű és 3 lila gyertyával, melyen minden héten meggyújtjuk a soron következő gyertyát, német nyelvű verssel kísérve. „ Advent, Advent ein Lichtlein brennt….”

Advent időszakában a délutáni pihenő előtti mese is mindennap a karácsonyról, a szeretetről szól.

December 6-án érkezik óvodánkba a Mikulás. Előzőleg levelet írunk és rajzolunk Neki. Karácsonyra kívánságlistát készítünk.

December 13-hoz, Luca napjához is több népszokás kapcsolódik. Ezeket, és a szólásokat, közmondásokat is megismertetjük óvodásainkkal. Ültetünk Luca búzát, melyet naponta meglocsolnak a kicsik.

Gyermekeink által készített karácsonyi díszekkel dekoráljuk fel a falu “Mindenki karácsonyfáját”.

Kultúrházunkban a pécsváradi zeneiskolások minden évben Karácsonyi koncertet adnak  az óvodás-és iskolás gyermekek részére. Köszönetül mi óvodapedagógusok apróságainkkal  barkácsolt karácsonyi ajándékokkal lepjük meg a szereplő gyermekeket és a felkészítő pedagógusokat. Mézes kaláccsal, üdítővel és teával vendégül is látjuk őket.

A karácsonyra óvodánkban hangulati előkészítés folyik.

A kiscsoportosok megismerkednek az advent jelképével, a koszorúval. Megfigyelik a vízbe tett faágakat. Segítenek egyszerű fenyődíszeket és ajándékokat készíteni. Tanulnak néhány dalt, verset és mondókát, a Mikulást és Karácsonyt várva.

A középső-és nagycsoportosok megfigyelik az időjárást, igazak- e a népi jóslások? Hajtatnak Borbála ágat (barackfa ág).

Készítenek karácsonyi díszeket, asztali díszeket, ajándékokat.

Tanulnak a Mikulásról és a Karácsonyról verseket, mondókákat, dalokat.

Téli szünet előtti utolsó délelőttön tartjuk csoportszobánkban a kis meghitt, karácsonyi ünnepségünket, mely egy karácsonyi dramatikus jelenetet is tartalmaz.

 

   Illésné Speiser Mária

óvodavezető

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr1713397639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása