Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Bemutatkozik a Kaposvári Petőfi Sándor Központi Óvoda Búzavirág Tagóvoda

2017. november 05. - Borsós Zsófia

„… Aki szereti a szépet, az életet szereti.
Aki gyermekkorában megtanult látni az, sok-sok év
múlva, ha rosszkedvűen vagy bánattal sújtottan jár
az úton, meglátja a zöld fűben a sárga kankalin
ragyogását, vagy a fecske röptének eleganciáját,
s máris szebbnek a látja a világot.”
/Hermann Alice/

k2.png

A Kaposvári Petőfi Sándor Központi Óvoda Búzavirág Tagóvoda örömmel osztja meg a jó hírt, miszerint 2017. szeptemberében elnyerte az Örökös Zöld Óvoda Címet. Óvodánk, a Környezettudatos Szemléletet Alapozó Programmal dolgozik, emellett Zöld Bázisintézményként is működik. Nevelési koncepciónk alapját a természet szépségének felismerése és szeretete mellett a természetóvó magatartás kialakítása adja.

Alapvető feladatunknak tekintjük a fenntartható fejlődés érdekében környezettudatos magatartásformálását, megalapozását, alakítását. A fenntarthatóság pedagógiájának érvényesítését a Zöld óvoda, Madárbarát óvoda,
Erdei óvodai céljainak, feladatainak megvalósításával. Projektmódszerrel a gyermekek érdeklődésére építünk. A projektek középpontjában valamilyen gyakorlati természetű probléma áll. A gyermekek tevékenykedtetésére helyezzük a hangsúlyt és minden esetben a gyermeki élményekre építünk.

Környezetvédő tevékenységeink:
- környezet óvása, gondozása (óvoda udvarán, kertjében, csoportszobájában),
- madáretetés, kisállat gondozás élősarokban,
- energiatakarékos magatartásformák alapozása,
- környezetbarát termékek jelképének felismerése,
- hulladék összegyűjtése,
- a zöldhulladék komposztálása,
- szelektív hulladékgyűjtés az óvodában, s ebbe a családok bekapcsolása.

k1.png

Innovatív tevékenységeink közé sorolhatjuk, hogy a 2017-2018-as nevelési évtől Óvodánk bekapcsolódott " Közös érdek a lámpahulladék szelektív gyűjtése" elnevezésű országos programba, városunk óvodái közül elsőként. Ezen tevékenységünkkel is igyekszünk a családokat minél nagyobb mértékben bevonni a környezettudatos szemlélet formálásába. A „Kiskutatók” környezeti Tehetségműhelyünk elsődleges célja is ezt a szemléletet tükrözi: Természetvédő-óvó és ehhez kapcsolódó tevékenységek sokoldalú megismertetése a foglalkozásokon résztvevő gyermekekkel. Meglévő értékeinkre és eredményeinkre büszkék vagyunk, nevelőtestületünk kiemelt céljának tekinti a Zöld Bázisintézmény és az Örökös Zöld Óvoda kritériumrendszerének való megfelelést, a környezettudatos szemléletmód további elmélyítését mind a gyermekek, mind a családok körében. Ennek szellemében kívánjuk folytatni megkezdett nevelőmunkánkat.



Semostyán Róbertné
óvodapedagógus, Zöld Bázis Óvoda kapcsolattartató

 

Bővebb információ a " Közös érdek a lámpahulladék szelektív gyűjtése"  programról:

Forrás: Youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr3813173672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása