Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Alkossunk hulladékokból

2017. november 05. - Borsós Zsófia

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét kiváló lehetőséget teremt arra, hogy az alkotás során is megtapasztalják a gyerekek, hogy nem minden szemét, ami kiürült, hiszen a legtöbb csomagolás újrahasználható vagy újrahasznosítható. Fontos, hogy alapanyagként tekintsünk a minket körülvevő rengeteg csomagolásra, illetve a barkácsolás során feleslegesé vált egynemű anyagokat közösen dobjuk ki a szelektív gyűjtőbe.

 

bin-148264_960_720.png

Kép forrása: Pixabay

Néhány ötlet a hulladékos alkotáshoz:

1. Békás ügyességi játék

A zöldre festett WC-papír gurigára felragasztjuk a béka papírból kivágott lábait és szemeit, majd az egyik felén lelapított hengerre tűzőgéppel rögzítünk egy fonal darabot. A fonal másik végére gyöngy kerül, amely a béka elesége lesz. A gyerekek feladata, hogy megetessék az éhes békát, azaz elkapják a gyöngyöt.

 

22450015_1655012591239189_3514629454749797509_n.jpg

img_3279.JPG

Képek forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

 

2. Mécsestartó

A tető nélkül maradt befőttes üvegeket megfesthetjük, majd teamécsest helyezhetünk el bennük. Az őszi időszakban festhetjük az őszi lomb színeivel az üvegeket, az árnyalatok összegyűjtése és kikeverése még izgalmasabbá teszi az alkotást. A lent látható üveg megfestése előtt szigetelőszalaggal letakartunk egy csíkot, és csak a festék megszáradása után távolítottuk el a szalagot.

img_3281.JPG

Képek forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó)

 

3. Illatzsák

Varrás nélkül is készíthetünk illatzsákot, melyet a ruhásszekrénybe rakhatunk, vagy tornához, alváshoz is használhatjuk a kis labdákat.

Csupán maradék anyagokra, vattára, gyógynövényekre (pl.: levendula, citromfű) és szalagokra van szükségünk hozzá. A kisimított anyagra fektetünk majd körberajzolunk egy tányért. A kör kivágása után a közepére ültetünk egy gyógynövénnyel megszórt vatta pamacsot. A gyerekek segíthetnek a körberajzolásban, vágásban és a labda gyúrásában is. Miután elértük a kívánt méretet és formát, szalaggal zárhatjuk le a zsákot.

img_3284_1.JPG

Képek forrása: Zöld-Híd Alapítvány (Öko-Kuckó) 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr5813174268

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása