Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Víz projekthét a pécsi Kertvárosi Óvodában

2017. április 10. - Borsós Zsófia

A megtisztelő „Zöld Óvoda” címet a Kertvárosi Óvoda (székhely: Testvérvárosok tere 1-3.) 2016. decemberében nyerte el. A környezeti neveléssel eddig is foglalkoztunk óvodánkban, a pályázat megnyerése után a „Zöld Óvoda” cím által biztosított értékeket kiemelten építjük be az óvodai nevelés folyamatába- a környezeti és az egészségnevelési prioritásokat hangsúlyosan „kezeljük”, erre építve a fejlődést elősegítő tevékenységeket.

 

kep1_11.png

Célunk, hogy minél közelebb kerüljenek a gyermekek a természethez: megismerjék, tiszteljék, védjék. Hiszünk abban, hogy a tudatos és pozitív mintát adó neveléssel megalapozzuk a gyermekek környezetvédelmi attitűdjét. Valljuk, hogy a gyermekekben, a jövő nemzedékében fel kell ébresztenünk a felelősséget a környezet iránt. A fenntarthatóságra nevelésnek mi lehet (lesz) az eredménye? Kialakul a környezet iránti személyes felelősségük, mélyül és erősödik az elkötelezettségük. A gyermekeken keresztül formáljuk a szülők szemléletét is.

Az óvoda dokumentumaiban, a nevelőmunka folyamatában, a gyermeki tevékenységekben, valamint az óvodai programokban a környezet- egészségvédelmi alapeszme „zöld” tartalmakban jelenik meg. Arra törekszünk, hogy az elengedhetetlen táplálkozási, fogyasztói, hulladékkezelési, környezetvédelmi szokásokat megalapozzuk az óvodában.

Intézményünkben a „zöld jeles napok” megtartása három szinten valósul meg: csoportszinten az életkori sajátosságoknak megfelelően, óvodaszinten közösségformálással, valamint a szülők bevonásával a családok színterén is.

„Zöld Hírek” faliújság tudatja a szülőkkel az aktualitásokat (pl.: „Az év fája, madara”, természet- ünnepek, hasznos tudnivalók, környezet- és egészségbarát szemléletet formáló könyvek, cikkek, programok, civil szervezetek ajánlatai, stb.).

Az óvodapedagógusok és az alkalmazotti kör számára „Zöld könyvtárat” alakítottunk ki a nevelői szobában. Az óvoda web- oldalán külön linken követhetik a „zöld eseményeket” az érdeklődők (http://www.kertvarosiovi.hu/zold-ovoda-223.

 

l_73667.jpg

 

A „Víz projekthetet” is több megbeszélés előzte meg- egyeztetve a célkitűzéseket, feladatokat, tudástartalmakat és legfőképpen a közös programokat. A nevelési év során a víz témájával a gyermekek már többször találkoztak. A projekt során a gyermekek ismereteit kívántuk bővíteni a következő vízzel kapcsolatos témákban: vízi élettérrel való ismerkedés, víz jelentősége az élőlények számára, víz védelme, takarékos vízfelhasználás szokásainak kialakítása. A gyermekek meglévő tudásának felszínre hozására törekedtünk. Játékos tapasztalatszerzéshez, vízzel kapcsolatos szerepjátékokhoz eszközöket készítettünk.

Fontosnak tarjuk, hogy a gyermekek számára biztosítsunk olyan lehetőségeket, ahol találkozhatnak egymással, illetve betekintést nyerhetnek a csoportok életébe, tevékenységeibe. Egy- egy témahétnek a szülők aktív részesei: gyűjtőmunkába bekapcsolódnak, részt vesznek a megvalósítás folyamatában, illetve megtekinthetik a végeredményt. Ezt a projekthetet is egy kiállítással zártuk.

Óvodánk épülete a Testvérvárosok terén felújítás alatt áll, így ideiglenesen az Anikó utca 1. sz. alatt működünk. Hatalmas aulával rendelkezünk, mely lehetőséget biztosít a közös események lebonyolítására.

 

 

Víz projekthét forgatókönyve- közös programok

  1. nap „ÖLTÖZZ ZÖLDBE!”flashmobhoz csatlakozás
  2. nap Fényképezkedés az aulában fotóparavánnal: Belebújhattak a gyerekek Ariel, a kis hableány szerepébe, illetve kinézhettek a cápa szájából.
  3. nap Mozgásos- ügyességi játékok a víz témájában az aulában
  • „Vigyázz a vízre!” - vízhordás eszközzel meghatározott célba, edénytöltéssel. Differenciálás: nagyok számára versenyjáték, kicsik egyéni próbálkozása. Eszközök: kancsó, műanyag kupak, dobozok, mérőkanál, víz.
  • „A békakirály kútja” – célbadobás vízzel teli edénybe. Differenciálási lehetőség a „kút” méretében, illetve a kúttól való távolságban. Eszközök: vödör három méretben „békakirály fejével” ellátva, alufóliából gombócok, víz.
  • „Fogd ki a halacskákat!” - horgászos játék. Eszközök: kagyló medence, horgászbotok, szivacs halak, víz.
  • „Ariel gyöngye” –Gyöngyöt, üveggolyót, pénzt gyűjthettek a gyermekek különböző eszközökkel. Eszközök: kagyló medence, eltérő méretű szűrők, csipeszek, víz, tálak.
  • „Juss át a túloldalra!” Mozgásos ügyességi játék: egyensúlyozó járás, lépések, ugrások, átlépések akadálypályákon a célig. Eszközök: Wesco elemek, téglák, kék lepedők, kötél, babzsák.

A csapatok forgószínpad szerűen követték egymást. Mindenki kipróbálhatta magát a különböző ügyességi játékokban. A feladatok összeállításánál hangsúlyt fektettünk az életkori sajátosságokból és az egyéni képességekből fakadó különbségekre, ezért több nehézségi fokozatot jelentettünk meg a játékok kivitelezésében.

 

  1. nap „Vízi világ” kiállítás az aulában. A gyermekek vízzel kapcsolatos alkotásait tekinthették meg az érdeklődők. Minden csoport készített egy közös munkát is. Változatos technikákat használva jelenítették meg a gyermekek a vízi életteret. Játékok során, eszközök készítésekor, rajzolás, festés, mintázás az újrahasznosítás jegyében zajlott.
  2. nap „Hangoló” zenés gyermekszínház műsora a víz körforgásáról

 

A hét során megvalósult a víz témakörnek a komplex feldolgozása. A csoportokon belül változatos tapasztalatszerzéssel, ismeretnyújtással játékosan szereztek a gyermekek ismeretet a természetes vizeinkről és élővilágukról, a víznek, mint lételemnek a fontosságáról és a védelméről. A hét során fejlődött a gyermekek értelmi, szocializációs, kommunikációs, testi képességeik.

A víz projekthét a Kertvárosi Óvoda nevelőtestületének közös munkája.

 

 

Az összefoglalót készítette:

Hirdiné Deák Diána

óvodavezető- helyettes

Kertvárosi Óvoda

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr8712410153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása