Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Fenntarthatóság a húsvéti készülődésben

2017. április 10. - Borsós Zsófia

A húsvéti készülődés során a tavaszi nagytakarítástól kezdve, a tojások megfestésén át a csokinyúl megvásárlásáig sok teendő vár ránk. Amennyiben fontosnak ítéljük, ezen tevékenységek elvégzésekor is ügyelhetünk a környezet védelmére.

easter-eggs-2145667_960_720.jpg

Kép forrása: pixabay.com

 

Tavaszi nagytakarítás környezetbarát módon

A Tudatos Vásárlók Egyesületének kisfilmje sok ötletet kínál a vegyszermentes takarításhoz. A könnyen lebomló, természetes tisztítószerekkel is tiszta lesz otthonunk, és emellett a környezetet és az egészségünket is óvjuk használatukkor:

Videó forrása: Tudatos Vásárlók Egyesülete

 

 

A tojás kiválasztása

Minden tojáson kódokat találunk, melyek értelmezésében segít az alábbi kép. A fenntarthatóság szempontjából érdemes 0-ás, 1-es vagy 2-es jelöléssel ellátott tojást vásárolni.

 

tojasjeloles_nebih_gov_hu_0.jpgKép forrása: nebih.gov.hu

 

 

Tojásfestés természetes anyagokkal

 Az alábbi videó a hagymahéjjal történő tojásfestést mutatja be:

Videó forrása: Noslaty

 Emellett céklával és spenóttal is színezhetjük a tojásokat:

Videó forrása: Baking&Coocing News

 

Csokinyuszi

A húsvéti édességek kiválasztásakor érdemes figyelni arra, hogy inkább kevesebb, de magas kakaótartalmú, pálmaolaj mentes édességet válasszunk. Kerüljük továbbá a bevonómasszából készített, sok adalékanyagot tartalmazó készítményeket. Ez nem csak a környezetnek, de a gyerekek egészségének is jót tesz. 

 

easter-695096_960_720.jpg

Kép forrása: pixabay.com

 

Hulladék mennyiségének csökkentése

Ünnepekkor a nagy sütés-főzésben fontos arra is ügyelnünk, hogy a maradék étel ne a szemetesbe kerüljön. Azokat a fogásokat,amiket már nem bírunk elfogyasztani, részben lefagyaszthatjuk, vagy adományként is leadhatjuk az erre kijelölt helyeken. Pécsett például az Irgalmas Rend temploma mellett kialakított gyűjtőbe tehetjük az ételt, amit a rászorulók kapnak meg.

breakfast-1224505_960_720.jpg

Kép forrása: pixabay.com

A nyuszifészek a húsvéti ajándék környezetbarát csomagolása, amennyiben további díszítésre vágyunk, zöld megoldás előnyben részesíteni az egynemű, papírból készült, többször használatos tasakokat vagy dobozokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr7112410141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása