Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Farsangi alkotás

2017. február 09. - Borsós Zsófia

"Elegünk van már a télből,
Hóból, fagyból, hideg szélből,
Jöttünk vígan maskarában,
Tél bosszantó maszkabálba.
Szóljon zene síppal,dobbal,
Fusson a tél vándorbottal!
Jöjjön tavasz hívó szóra,
Házunk előtt nyíljon rózsa!
Aki itt van, mind erre vár,
Kezdődjék már a karnevál!"

(Farsangoló)

 

A Zöld Óvodák életében a környezetvédelem mellett a hagyományőrzés is fontos szerepet játszik. A busójárás olyan hungarikum, melyet megismertethetünk a gyerekekkel a farsang kapcsán, és alkothatunk is a téma feldolgozása során.

l_68768.jpg

 

A Kertvárosi Óvoda Siklósi Úti Tagóvodájának két csoportja hulladékos foglalkozáson vett részt a Zöld-Híd Alapítvány Öko-Kuckó Oktatótermében (7621 Pécs, Széchenyi tér 2.). Miután felelevenítettük a hulladékokkal kapcsolatos ismereteiket (anyagok felismerése és jellegzetességei, szelektív hulladékgyűjtés és a szemét útja), kipróbáltuk a hulladékválogató ügyességi játékot, majd  megbeszéltük, hogy van, amit nem dobunk a szelektív kukába, hanem otthon vagy az óvodában hasznosítjuk újra. A feleslegessé vált WC-papír gurigából korona készülhet, a karton lapokból pedig álarc. 

Ezután beszélgettünk a busójárásól és a tél búcsúztatásáról is. 

headerimage1.jpg

A kép forrása, bővebb információ a busójárásról: http://www.mohacs.hu

 

A foglalkozás második felét az alkotás tette ki, az előre kivágott busó maszkokat és álarcokat a gyerekek filccel színezték ki. Ha időnk engedi festhetünk is, a fehér és piros festék jól mutat a barna kartonon. A keskeny álarcokat forma lyukasztó és színes papír segítségével tovább díszítették a gyerekek, a WC-papír gurigákból pedig koronát varázsoltak.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr6012194968

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása