Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

10 éves a Zöld Óvoda pályázat - Somogyiné Papp Éva, az Értünk munkaközösség vezetője számol be a jubileumi év programjairól

2017. január 09. - Borsós Zsófia

A Zöld Óvoda pályázat először 2006 tavaszán került meghirdetésre, amely elismerést, és rangot adott az óvodában folyó környezettudatosságra, fenntarthatóságra nevelésnek. A környezetügyért felelős tárca (Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium) megbízása által dolgozták ki óvodai szakértők, szaktanácsadók, óvodavezetők, a szakma iránt elkötelezett óvodapedagógusok és főiskolai oktatók a Zöld Óvoda pályázatot. 2006. április 18-án kezdődött a Zöld Óvoda program és az oktatásügyért felelős tárcával közösen a „Zöld Óvoda” pályázat meghirdetésére. A Zöld Óvoda 20 pontos kritérium- és indikátorrendszere alapján beadott intézményi pályázatok sokszínűen tükrözik a helyi pedagógiai program alapján megvalósuló környezettudatos nevelőmunkát. Lehetőség nyílik első, második, harmadik alkalommal pályázni, valamint az Örökös Zöld Óvoda címet is elérni. 2015-ig 1568 óvoda pályázott sikeresen, és nyerte el a megtisztelő minősítő címet.

A jubileum alkalmából a Földművelésügyi Minisztérium, és a Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár a Zöld Óvoda Bázisintézmények közreműködésével programsorozatot hirdet a 2016-17 évi nevelési évre.

A pécsi Városközponti Óvoda Köztársaság téri Tagóvodája – mint Zöld Óvoda Bázisintézmény – az „Értünk” környezeti nevelés az óvodában munkaközösséggel együtt Pécs város, illetve Baranya megye régiójának Zöld Óvodái számára egész éves rendezvénysorozattal mutatja be az elmúlt tíz év eredményeit, az óvodák környezetvédelmi tevékenységét, Pécsett jelenleg 25, Baranya megyében 21 Zöld Óvoda működik.

 

zo_1.png

 

 zo_2.png

 

„Zöld óvodás vagyok” rajzpályázat Pécsett

Óvodánk „10 éves a Zöld Óvoda pályázat” jubileumi rendezvénysorozatának első jelentős eseménye volt a rajzpályázat meghirdetése. Pécs, és Baranya megye 15 óvodájából összesen 140 rajz érkezett, amelyet két hétig bárki megtekinthetett a pécsi Pepita Kultúrtérben. Készítettünk egy „vendégkönyvet” is, amelybe bejegyzést írhat mindenki, aki részt vesz az egész éves rendezvénysorozaton. Sok pozitív visszajelzést kaptunk a kiállítás megtekintőitől.

Zsűrizésre kértünk fel óvodapedagógus hallgatót, környezeti nevelőt, és múzeumpedagógust, akik végül kiválasztották azt az öt rajzot, amelyet a Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtárban megrendezésre kerülő kiállításra továbbítunk. Nagyon sok színes, változatos technikával készült rajz érkezett, amelyek mind a „Zöld Óvodás” szemléletet tükrözték.

Sikerült támogatót is találnunk a rendezvényhez, így az erkölcsi elismerés mellett apróbb ajándékokkal is kedveskedhettünk valamennyi óvodának, illetve gyermeknek. Az öt legjobbnak ítélt rajz készítőit családi élménypark, állatkerti, vagy bábszínházi belépővel jutalmaztuk. A záróünnepségre meghívtuk a részt vevő óvodák képviselőit, a gyermekeket szüleikkel együtt, és az óvoda környezeti nevelésében érintett partnereit is. Minden résztvevő óvoda emléklapot, a legtöbb alkotást beküldő ajándékcsomagot, az öt helyezett külön oklevelet kapott.

 

 

 Semmiből valamit vizuális továbbképzés

 

semmi2_1.jpg

 

 Madárkarácsony és „Zöld Óvodák- Zöld partnerek együttműködése” jubileumi kerekasztal beszélgetés

 

meghivo_zold_ovik.jpg

 

 

 

2017-ben is folytatódnak a programok:

 

Fenntartható fejlődési célok, és óvodai megvalósításának lehetőségei - szakmai tanácskozás január 20.-án

 

 FELHÍVÁS!

“10 Zöld óvodai év képekben”

A “Fenntartható fejlődési célok és óvodai megvalósításának lehetőségei” címmel megrendezésre kerülő szakmai napunk kísérő rendezvénye egy jubileumi fotókiállítás, melyhez várjuk minden zöld óvoda segítségét.

Kérünk Benneteket, hogy bármilyen zöld óvodai tevékenységeteket bemutató

3 db maximum 10X15-ös méretű fotót nyomtatott formában

  1. január 15-ig küldjetek el a Köztársaság téri óvodába.

A kiállítás 2017. január 20-án a pécsi Civil Közösségek Házában kerül bemutatásra.

Együttműködéseteket előre is köszönjük!

 

 

 

Somogyiné Papp Éva

Városközponti Óvoda Köztársaság téri Tagóvodája

az Értünk munkaközösség vezetője

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr5812098509

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása