Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Őslénymustra

2016. május 03. - Borsós Zsófia

"Közel 300 ősmaradványból készült válogatást mutat be az a kiállítás, amely április 22-én 15 órakor nyílt meg a JPM Természettudományi Osztályán (Pécs, Szabadság u. 2.). A tárlaton – sok más mellett – a valaha élt legnagyobb testű ragadozó, az óriáscápa (megalodon) fogait is megtekinthetjük. A Kövekbe rejtett múlt – ősmaradványok a Mecsekben és környékéncímű időszaki kiállítás a PTE TTK Földrajzi Intézet és a JPM közös szakmai munkájának eredménye.

osleny.jpg

 

A tárlat elsősorban az M6-os autópálya építését megelőző régészeti feltárások során előkerült ősmaradványokat mutatja be, s mindez a JPM Természettudományi Osztály és a PTE Földrajzi Intézet gyűjteményeiből összeállított válogatással egészül ki.

 A Mecsek és környéke földtanának és ősmaradványainak kutatása már a 19. században elkezdődött, és jelenleg is tart. Ez a terület déli fekvése miatt az ország más részeitől eltérő, fajban gazdag élővilággal rendelkezik. A geológiai kutatások során kiderült, hogy földtani fejlődése is kissé eltér a szomszédos területekétől, például a Bakonyétól.

 Azon kevés hazai területek közé tartozik, amely különösen gazdag ősmaradványokban, s ahol a felszínen a földtörténeti óidőből származó kőzetek találhatók. A kutatások eredményeként a valaha élt legnagyobb testű ragadozó, az óriáscápa (Carcharocles megalodon) fogai is előkerültek. A megalodon legnagyobb példányainak hosszúsága elérhette akár a 20 métert is."

 

Forrás, bővebb információ: http://www.jpm.hu/index.php?m=2&s=1&id=553

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr718684404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása