Zöld információk és ötletek óvodapedagógusoknak

Zöldítő

Zöldítő

Föld Napja - mekkora az ökológiai lábnyomunk?

2016. április 01. - Borsós Zsófia

A Föld Napját 1970. április 22. óta ünnepeljük. Egy amerikai egyetemi hallgató, Denis Hayes indította útjára a mozgalmat, melynek célja, hogy felhívja az eberek figyelmét a Föld megóvásának fontosságára.

 

3d-earth-globe.png

 

A Föld Napja kapcsán érdemes átgondolnunk, hogy mennyit használunk a bolygónk erőforrásaiból. Mekkora nyomot hagyunk a Földön?

Az ökológiai lábnyom annak a földterületnek a nagysága, melyen károsodás nélkül meg lehet termelni egy ember aktuális életviteléhez szükséges javakat (élelem, energia stb.) és amelyen eltárolható az ember által termelt hulladék. Mértékegysége a hektár (=10.000 m2). A ma élő emberiség átlagos ökológiai lábnyoma 2, 2 ha-nyi terület (tehát egy ember átlagosan ekkora területet használ), de Földünkön csak 1, 8 ha jut egy emberre! A mutatóból is látszik, hogy túl nagy lábon élünk, ami hosszú ideig nem tartható fenn, tehát változtatnunk kell! (Forrás: www.glia.hu/okolabnyom/)

 

A Reflex alábbi videója az ökolábnyom kérdését járja körbe:

 

Ökolábnyom számítás: http://www.kothalo.hu/labnyom/

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldito.blog.hu/api/trackback/id/tr778552964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása